Elsebeths historie om at slutte fred med hårtab

Mit navn er Elsebeth, og jeg har  alopecia. Det betyder, at jeg har tabt alt mit hår flere gange i mit liv. Senest i 2017 hvor jeg hen over en sommer mistede alle mine lyse krøller. Selvom jeg har prøvet det flere gange, er det hver gang forbundet med en sorg over ikke at ligne mig selv. Det tager en rum tid, før jeg slutter fred med, at jeg er havnet i ”parykland” igen. En stor del af denne proces hjælpes godt på vej af Toftild, der er dygtige til at vejlede og hjælpe med at finde frem til den rigtige løsning. Jeg føler mig tryg her.

Da jeg i sin tid skulle vælge, hvilket hår jeg ville gå med, afprøvede jeg flere varianter. Jeg har i dag nogle foretrukne fiberparykker, som jeg vender tilbage til. De er kendetegnet ved at være lyse med let fald og nemme at arbejde med. For mig fungerer det godt at have flere parykker at skifte mellem. Nogle dage går jeg med parykker med længde for at kunne sætte dem op. Det er en god løsning, når jeg fx skal på gåtur, ud i naturen, på stranden eller på bytur. Når jeg sætter håret op, kan jeg nemlig bevæge mig naturligt rundt uanset vejr og vindforhold. Håret sidder bare 100 pct. godt på hovedet. Hvis jeg skal på arbejde eller til en fest, har jeg andre parykker, som har noget mere ”svung” over sig.

Jeg har tidligere været meget lukket omkring min brug af paryk. Jeg ville gerne fremstå, som jeg gjorde med mit naturlige hår. Og jeg havde ikke lyst til, at andre skulle kende mit ”handicap”. Men i dag er jeg mere åben. Jeg vil faktisk sige, at jeg er begyndt at se det som en fordel i mange sammenhænge. Jeg har fx aldrig en dårlig hårdag. Jeg kan skifte look fra dag til dag, hvis jeg ønsker det. Jeg kan afprøve nye looks og droppe det, før jeg overhovedet har haft pengepungen oppe af lommen. Jeg kan være lys, mørk, rødhåret, krøllet, glat, langhåret, korthåret osv. Og jeg har utallige gange fået komplimenter for mit flotte hår, uden at folk vidste, det var ganske uægte. Så selvom alopecia ikke nødvendigvis er en velkommen gæst, så har jeg fundet glæden ved de muligheder, den også giver mig og mit udseende. Den begrænser mig nemlig ikke længere – tværtimod.

Elsebeth, alopecia og parykbruger

← Tilbage til blog