Ja, det kan man godt. Hvis du har en varig, vansirende skaldethed, som følge af enten sygdom, operation eller ulykke, så kan du søge kommunen om et tilskud til paryk. Det er sagsbehandlerne i din kommune, der afgør om du er berettiget til tilskud til paryk. Du søger på borger.dk under ”Ansøg om kropsbårne hjælpemidler”.

Er du kræftpatient, gælder der nogle andre regler, og det kan du læse mere om lidt længere nede på siden. 

Husk at det er et tilskud, og at det ikke er sikkert at kommunen betaler det fulde beløb for parykken. Kommunen yder støtte til det bedst egnede og billigste hjælpemiddel på markedet. Så ønsker du en dyrere paryk end der ydes støtte til, skal du blot selv betale differencen. Ligeledes skal du huske at søge kommunen INDEN du køber/bestiller en paryk. 

Har du fået bevilliget en paryk af kommunen, er det dit eget ansvar at huske at forny den én gang om året, hvis du stadig har brug for parykken. 

Læs mere om parykker.

 

Frit leverandørvalg

Husk at du altid frit kan vælge, hvor du ønsker at købe din paryk - uanset hvilken leverandør din kommune har indgået aftale med. Tilskuddet følger dig, og det betyder, at du kan vælge Toftild, selvom der står en anden leverandør på din bevilling.

Tilskud til paryk som kræftpatient

Er du ramt af kræft, kan behandlingen medføre, at du mister dit hår midlertidigt. Du får et tilskud til anskaffelse af paryk eller hovedbeklædning, og du kan altid selv vælge, hvor du ønsker at bruge dit tilskud. Du er ikke bundet af sygehusets leverandøroversigter.

I de fleste regioner modtager du en rekvisition fra det sygehus, hvor du er i behandling. Enkelte regioner beder dig om selv at lægge pengene ud, hvorefter du kan få tilskuddet udbetalt ved at indsende din kvittering.

I de fleste af Toftilds afdelinger, afregner vi direkte med regionen. Det betyder, at vi sender fakturaen direkte til regionen, så du ikke selv skal stå for den del.

Du kan få tilskud til enten paryk eller hovedbeklædning, som fx en kasket, en turban eller et tørklæde; alle designet specifikt til kræftramte og andre med hårtab. Tilskuddet udbetales af regionen, og din paryk eller hovedbeklædning betragtes som et behandlingsredskab, der skal kompensere for bivirkningerne efter din behandling. Ved kemobehandling er hårtabet midlertidigt og tilskuddet udbetales som regel kun én gang.

I 2024 kan du få 4.170 kr. inkl. moms som tilskud til en paryk. Vælger du en paryk, der er dyrere end tilskuddet, skal du kun betale differencen til os. Ønsker du hovedbeklædning, tørklæder eller turbans, er dit tilskud på 1.575 kr. inkl. moms. Tilskuddet er det samme i alle landets regioner, men der kan være lidt forskel på, hvordan du får dit tilskud udbetalt. Tilskuddet opjusteres i alle landets regioner hvert år i starten af året.

Læs mere om hvordan tilskud til paryk eller hovedbeklædning foregår i de regioner, hvor Toftild er til stede:

Region NordjyllandToftild Aalborg

Region MidtjyllandToftild Aarhus

Region SjællandToftild Frederiksberg

Har du brug for vejledning eller har du spørgsmål til dit tilskud til paryk eller tørklæder til kræftramte, er du meget velkommen til at kontakte os. Du kan altid ringe eller skrive til os.

Skriv til os

HOVEDBEKLÆDNING TIL HÅRTAB