Alopecia areata (eller blot alopecia i daglig tale) er en uforudsigelig sygdom, der kan ramme både mænd og kvinder – uanset alder. Mere specifikt er det en autoimmun hudsygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber hårfolliklerne. Hårets vækstcyklus går i stå, og håret begynder at falde. Alopecia findes i forskellige variationer, hvoraf alopecia areata - pletskaldethed - er den mest udbredte.

Alopecia begynder ofte med et punktvist hårtab på hovedet. Hårtabet varierer hos den enkelte, og det ramte område kan ændre størrelse og omfang. Mistes alt håret på hovedet, betegnes tilstanden alopecia totalis. Mistes også alt håret på kroppen, kaldes tilstanden alopecia universalis. Alopecia diagnosticeres af hudlægen, ofte på baggrund af blodprøver for at udelukke andre sygdomme.

Alopecia totalis og alopecia universalis

Der findes også andre former for alopecia, som er mere sjældne end alopecia areata (pletskaldhed). Den ene er alopecia totalis, der – som navnet også antyder – fører til, at man taber alt hår på hovedet. Udvikler hårtabet sig til resten af kroppen, kaldes sygdommen for alopecia universalis.

Hvem rammes af alopecia?

Alopecia rammer oftere blandt personer, der er i slægt med mennesker med autoimmune lidelser. Det kan fx være diabetes, lupus, sygdom i skjoldbruskkirtlen, cøliaki eller atopisk eksem. Kvinder og mænd rammes lige ofte af sygdommen. Alopecia kan komme når som helst, men i over halvdelen af tilfældene udvikler de første tegn sig før eller i 20-årsalderen.

Hyppigheden af alopecia er konstant og den samme over hele verden. Det er usikkert, hvorfor alopecia rammer, men den genetiske baggrund er typisk den bestemmende faktor. Andre indikatorer som stress og traume mistænkes for også at kunne udløse alopecia.

Kvinder kan rammes af androgenetisk alopeci, som er en kraftig udtynding af håret øverst på hovedet. Androgen alopeci er hormonelt betinget og kan som de andre typer af alopecia være arveligt.

Alopecia og behandlingsmuligheder

Der findes i dag ingen effektive godkendte behandlingsmuligheder mod alopecia. Dog er der kommet et nyt middel fra USA der pt bliver testet i Danmark. Behandling med binyrebarkhormon og lysbehandling er typisk de behandlingsmuligheder, der anvendes. Du kan opleve, at din alopecia hæmmes i en periode, mens du er under behandling – men generelt kan man ikke sige noget om prognoserne for at skabe genvækst.

Der forskes i udviklingen af nye behandlingsmetoder, som primært er baseret på anvendelse af immunpåvirkende stoffer. Men der kan være mange bivirkninger ved disse behandlinger, så det skal du lige være opmærksom på.

  • Toftild Hår For Livet kan hjælpe dig med dit hårtab. Book tid i Aalborg, Aarhus og København
  • Toftild Hår for Livet kan hjælpe dig med dit hårtab i forbindelse med alopecia. Book en gratis konsultation
  • Hos Toftild Aalborg kan vi hjælpe dig med dit hårtab
  • Toftild Hår For Livet kan hjælpe dig med hårtab i forbindelse med alopecia. Du kan booke din konsultation gratis
  • Hos Toftild Aalborg, Toftild Aarhus og Toftild København har du mulighed for at få en paryk der passer til dig. Anneli har en rød paryk, hvordan skal din paryk se ud?
  • Sådan kan alopecia se ud, hos Toftild Alternativt Hår kan vi hjælpe dig med hårtab, stort som småt
  • Malou har alopecia og har fået hjælpe til håret hos Toftild Aalborg. Du kan booke din gratis konsultation

fakta og tal om pletskaldethed

Ifølge en af vores største sundhedsportaler her i Danmark, sundhed.dk, er der ca. 1,7% af den samlede befolkning, der får alopecia i en eller anden grad. Ifølge Sundhed.dk er der også 80% der i løbet af nogle år igen vil opleve at få håret helt eller delvist igen. Det betyder, at 20% vil opleve varigt hårtab.
Alopecia rammer altså helt op til 100.000 personer om året i Danmark.

Få en faglig hårkonsultation

Alopecia kan ramme alle. Derfor er vores løsninger til at afhjælpe dit hårtab lige så mangfoldige som de mennesker, der rammes af alopecia. Kontakt os og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med en naturtro hårløsning. Vi tilbyder dig en gratis e-mail konsultation, hvor du kan høre om alle de forskellige muligheder, vi kan bringe i spil for at give dig præcis den hårpragt, du ønsker dig.

Som det første skal vi bede dig sende en mail til Lise Toftild, hvor du beskriver dit hårtab, om du har været tilset af læge/hudlæge og om du har fået stillet en diagnose. Derudover beder vi dig vedhæfte billeder af dit hårtab, så Lise kan finde den optimale løsning til dig. Et fra hver side, et forfra og et fra toppen. Beskriv gerne dine ønsker ift. håret samt dit aktivitetsniveau. Herefter vil Lise Toftild vende retur til dig med et bud på en mulig løsning. Du bedes også oplyse, hvilken afdeling du ønsker at besøg os i; Aalborg, Aarhus eller på Frederiksberg. OBS! Svartiden på mail kan være op til 7 hverdage. Du skal ikke bestille en tid, før du har fået svar fra Lise.

Få gratis e-mail konsultation

Hårløsning til pletskaldethed

Har du alopecia areata – pletskaldethed – kan du få en speciallavet hårløsning med Hår for Livet® by Toftild, som kun dækker det område, hvor du er ramt af skaldethed. Løsningen behøver ikke nødvendigvis at være en helparyk, men kan også være mindre hårdele, der fæstnes på de specifikke områder, hvor du mangler dit hår. Du er meget velkommen til at ringe til os for at få råd og vejledning til alt, der har med alternativt hår at gøre.

Ring til Toftild

Alopecia og tilskud til paryk

Er du ramt af alopecia i en eller anden grad, og oplever du det som en alvorlig belastning for din selvopfattelse og din livskvalitet, er der heldigvis hjælp at hente. Den funktionsnedsættelse, det er at miste store dele af sit hår eller alt sit hår, kan afhjælpes i væsentlig grad med paryk eller hair topper.

Alopecia defineres som en funktionsnedsættelse, når hudsygdommen er konstateret varig. Det betyder, at du kan søge tilskud hos kommunen til mere hår i form af paryk eller toupe. Tilskuddet bevilges af din kommune efter en konkret og individuel vurdering af din situation.

Alopecia er omfattet af det tilskud, du kan søge via Servicelovens §112. En paryk, der afhjælper din alopeci, er i denne sammenhæng et kropsbåret og personligt hjælpemiddel. Tilskuddet, du får til din paryk, kan du anvende hos præcis den leverandør, du vil. Også selvom din kommune har en indkøbsaftale med en anden leverandør end den, du selv vælger.

Ansøgning om tilskud finder du hos din kommunes borgerservice. Ansøgningen skal indsendes digitalt.

Har du mistet dine bryn?

Ifm. alopecia universalis mister du også dine bryn helt eller delvist. Nogle vælger at få brynene tatoveret på mens andre vælger denne nye smarte metode: Bryn klistermærker.

De fungere ligesom børnetatoveringer. Klip dem ud, sæt dem på huden (uden hår), dup med en fugtig klud, og vupti, så har du øjenbryn igen. Brynene fås i 5 modeller og 11 farver.

Se vores øjenbryns tatoveringer

Hvilke løsninger findes der?

Alt efter om du har alopecia areata (pletskaldethed) eller alopecia totalis, hvor du har mistet alt får på hovedet, er der forskellige løsningsmuligheder.

I nogle tilfælde af alopecia areata er en hair topper en rigtig god og fleksibel løsning, til at dække de bare pletter.

For mange er en standard paryk den optimale løsning. Standard parykker kommer i et væld af farver og frisurer samt forskellige størrelser. Og så har vi dem tit på lager eller kan få dem hjem ret hurtigt.

Hvis ikke du passer en standardparyk, har vi Hår for Livet by Toftild. Det er individuelt fremstillede parykker, der laves specifikt til dig. Parykken, eller delparykken, fremstilles efter en fast afstøbning, så du opnår en 100% optimal pasform, og parykken kan sidde fast, så du kan bruge den hele døgnet rundt – også når du sover.

Læs mere om hår for livet