Skal du starte i kræftbehandling eller er du allerede startet? Så kan vi hjælpe dig i dit hårtabsforløb - Både før, under og efter! Vi har mere end 40 års erfaring med at hjælpe personer uden hår, om det er varigt eller blot for en stund.

Hårtab ifm. kemoterapi

Stort set alle der gennemgår et behandlingsforløb med kemoterapi, oplever et midlertidigt hårtab. Efter endt kemoterapi vokser håret ud igen - i hvert fald i 99% af tilfældene. 

Strålebehandling medfører kun hårtab på det område på kroppen, hvor man bliver behandlet. Strålebehandling medfører oftest, at håret ikke vokser ud igen efter afsluttet behandling, fordi hårsækkene bliver ødelagt under behandlingen. 

Vores erfaring siger, at håret begynder at falde af efter anden kemobehandling. Det er meget individuelt, hvor hurtigt håret falder af. De fleste oplever det som en kraftig fældning. Men det er ikke sådan at du mister alt dit hår fra den ene dag til den anden.

Mange vil gerne selv tage kontrol over deres hårtab, og vælger at klippe det kort når de oplever den kraftige fældning indtræder. Vi anbefaler aldrig at kronrage sig. Der skal minimum være 1-1,5 cm hår på hovedet, for ikke at irriterer hårsækkene unødigt. 

Parykken kan være en time out

Mange kemopatienter har beskrevet parykken som en time-out i deres behandlingsforløb. En paryk er et tilbud og en mulighed, man kan vælge. Parykken kan være en mulighed for at få et pusterum fra sygdommen og behandlingen, når man fx bevæger sig i det offentlige rum, så man ikke ser syg ud. Der findes ingen rigtige eller forkerte valg; der findes til gengæld mange muligheder. Og dem vil vi gerne vise dig her på siden.

Jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville have en paryk, for at jeg kunne føle mig som mig selv på trods af sygdommen og kemoen. Med parykken kunne jeg bevæge mig ud i omverdenen uden at folk så skævt til mig eller så på mig med et blik af medlidenhed. Jeg havde brug for, at jeg ikke så syg ud. Jeg havde brug for at føle mig smuk og som mig selv, og det hjalp parykken mig med.

Kvinde, endetarmskræft

 • Smuk fiberparyk i grå med et pandebånd fra Christine Headwear. Du kan booke gratis tid hos Toftild Aalborg, Toftild Aarhus og Toftild Frederiksberg
 • Smuk paryk i naturlige brune farver. En smuk og naturlig brun farve. Hos Toftild kan du få hjælp til dit hårtab.
 • En naturlig fiberparyk i lyse farver og mørk bund. Toftild Alternativt Hår kan hjælpe dig i Aalborg, Aarhus og på Frederiksberg
 • En naturlig smuk fiberparyk i en kort frisure. MAngler du hjælpe til dig hårtab kan du få hjælp hos Toftild Aalborg, Toftild Aarhus og Toftild København.
 • Toftild Alternativt Hår kan hjælpe dig med en smuk paryk i mørke farver
 • Krøllet brun paryk fra Toftild Alternativt Hår. Ønsker du mere hår kan du booke gratis konsultation
 • Lys grå fiberparyk fra Toftild Aalborg. Book tid til konsultation gratis
 • Kort paryk i fiberhår og brune nuancer fra Toftild Alternativt Hår
 • Parykker kan opsættes som dit naturhår. Her ser du en smuk paryk i kolde lyse farver med en mørk bund
 • Smuk fiberhår paryk i mørk gråt hår. Du kan booke gratis konsultation hos Toftild Aalborg, Toftild Aarhus og Toftild København
 • Kvinde med fiberparyk, der har store lyse krøller
 • Kvinde med solbriller der bærer en korthåret fiberparyk i lyse grå farver

Føler du ikke paryk er noget for dig?

Eller vil du gerne supplere din paryk med en turban eller en nathue? Så har vi et stort udvalg af turbans og tørklæder, der er designet til kvinder med hårtab. Alle turbans er i lækkert og blødt materiale og uden generende sømme.

Se alt hovedbeklædning

Tid til paryk

Når du skal vælge din paryk, eller dit nye hår for en tid, er det nødvendigt, at du booker en tid hos os. Tidsbestilling er nødvendig, da vi på den måde kan sikre dig, at du ikke går forgæves, og vi har reserveret den nødvendige tid til at hjælpe dig. Du skal regne med at afsætte halvanden time til din parykprøvning hos Toftild.

Vi anbefaler at du booker en tid hos os efter din anden kemobehandling. Efter anden kemobehandling vil du typisk opleve, at dit hårtab starter, derfor vil dit hår også være en smule tyndere, når du besøger os. Det kan gøre det lettere at finde en paryk, der passer lige din størrelse. Det kan være svært at finde en paryk, der sidder godt med dit eget hår under, særligt hvis du har kraftigt hår, som også sidder godt, når du har tabt håret.

Er du nervøs for, om vi kan finde en paryk der ligner dit eget hår, så kan du med fordel sende billeder af dit hår til os på forhånd til info@toftild.com. Så har vi mulighed for at finde en paryk der ligner dit eget. Du kan også gå på opdagelse i vores paryk kataloger, og tage billeder af parykker du kan lide. Husk at få navnet med.

Du kan booke online i alle Toftilds tre afdelinger. Du vælger den behandling, der hedder, ”paryk i forbindelse med kemobehandling”. Har du brug for, at vi booker tiden for dig, er du altid velkommen til at give os et kald. Her kan du også få svar på nogle af de spørgsmål, du måtte have, inden vi ses. Du kan sagtens bestille en tid, selvom du stadig har dit hår.

Du er naturligvis hjertelig velkommen til at tage en med, som kan støtte dig i processen og hjælpe dig med at udvælge den helt rigtige paryk.

Book tid

Få parykken med hjem samme dag

Da hårtabet er midlertidigt og skyldes kemobehandling, arbejder vi som regel med standardparykker. Det betyder, at parykken allerede er fremstillet og på lager, så du hurtigt kan få dit nye hår.

Til din parykprøvning, vil frisøren typisk tale med dig om, hvilke ønsker du har ift. farve, frisure og behov. Du kan også kigge i vores paryk kataloger på forhånd, og finde noget inspiration og tage med. Ud fra jeres samtale, vil frisøren finde nogle forskellige parykker, som du kan prøve. Sammen finder vi den paryk, der er den rigtige for dig. Vi har et stort parykudvalg, så for det meste er det muligt at få parykken med hjem samme dag, hvis du ønsker det. Skulle vi ikke have lige din størrelse eller farve, bestiller vi den hjem til dig.

Når du har valgt din paryk, klipper vi den til, så den matcher den frisure du ønsker. Det drejer sig typisk om længden på pandehåret, barterne og nakken. Hvis der er andre justeringer der skal laves, laver vi dem mens du sidder i stolen.

Hvis du er så langt i dit behandlingsforløb, at dit eget hår er begyndt at fælde meget, kan vi være behjælpelige med at klippe dit eget hår. Vi klipper aldrig dit hår helt ned. Det skal være minimum 1-1,5 cm langt, for ikke at genere hovedbunden yderligere.

Paryk i fiberhår, ægte hår eller en blanding?

Der er mange fordele forbundet med at vælge en paryk i fiberhår. Disse parykker er lettere at sætte, fordi de vaskes i koldt vandt, og derfor ændrer frisuren sig ikke, efter du har vasket din paryk. Vælger du en korthårsfrisure, vil vi anbefale en paryk i fiberhår, fordi den er langt nemmere at håndtere. Der er mange fordomme om parykker i fiberhår, men i dag er det ofte ikke muligt at se forskel på fiberhår og ægte hår. Kvaliteten er meget høj. Fiberhår kan i dag også være varmebestandig, dvs. at en paryk lavet af varmebestandig fiber kan tåle op til 150 grader. En paryk i fiberhår ser ikke mindre naturtro ud end en paryk i ægte hår. Dog er der den ulempe, at fiberhårsparykker ikke tåler varme. Pas på med ovnen og brug aldrig din føntørrer eller dit fladjern i en kunstfiberparyk.

Ægtehårsparykker kan være en fordel, hvis du har langt eller mellemlangt hår. Når håret er langt, kører det mod skuldrene og ryggen, og denne friktion gør, at en paryk i fiberhår altid vil slides meget hurtigt. Det samme sker ikke med en ægtehårsparyk. Holdbarheden er derfor længere. Fordelene ved en paryk i ægte hår er også, at du kan bruge stylingprodukter og varme, som du plejer. 

Vi har også en platinum-serie som er en blanding af ægte hår og varmebestandig fiberhår. Det gør at den

Tilskud til paryk

Når man er i kemobehandling får man et tilskud til enten paryk eller hovedbeklædning, da de betragtes som et behandlingsredskab, der skal kompensere for bivirkningerne efter din behandling. Ved kemobehandling er hårtabet midlertidigt og tilskuddet udbetales som regel én gang.

I 2024 er tilskuddet til paryk på 4.170 kr. inkl. moms og tilskuddet til hovedbeklædning er på 1.575 kr. inkl. moms. Overskrider du beløbet, skal du blot selv betale differencen. Du kan altid selv vælge, hvor du ønsker at bruge dit tilskud, du er ikke bundet af sygehusets leverandøroversigter.

Læs mere om tilskud til paryk

Pleje af din paryk og nattesøvn

Vores frisør gennemgår altid pleje og vedligehold af dit nye hår, når du har valgt parykken. Du får en plejevejledning med
hjem, og du får brug for et sæt med tre specialprodukter til paryk samt et parykstativ. Alt dette snakker frisøren med dig om, første gang du er her. Frisøren vil også gennemgå, hvordan du tager parykken af og på.

Vi anbefaler IKKE, at du sover med din paryk på. Sliddet og friktionen på særligt kunstfiberparykker skader både hår og bund i parykken. Vi anbefaler, at du bruger det parykstativ, du får af os til at sætte din paryk på, når du ikke bruger den. Fryser du om hovedet, kan du med fordel bruge en nathue i bambus eller blød mælkefiber om natten.

Find plejevejledninger her
Et af vores private behandlerrum hos Toftild København

Private behandlerrum

Når du besøger Toftild, kommer du ind i et privat behandlerrum sammen med en af vores specialuddannede frisører. Du er hjertelig velkommen til at have en pårørende med ind, da det kan være meget overvældende.

Dit eget hår under parykken

Dit eget hår vokser stadig under parykken, og hvis du har det bedst med, at dit hår er vokset lidt ud, inden du giver slip på din paryk, kan vi hjælpe dig med at tilklippe dit eget hår i denne overgangsperiode. Du kan også have brug for, at vi syr klips i parykken, så den sidder fast ovenpå dit eget hår, indtil du er klar til at slippe den. 

Har du brug for rådgivning om hårvækst og hovedbundspleje, både før, under og efter din behandling, kan du få individuel rådgivning herom i alle Toftilds afdelinger.

Kvinde med smuk fiberparyk i gråt hår
Tanja fra Toftild Aalborg tilrettet fiber paryk i smukke lyse farver

Gå til parykfrisøren med din paryk

Det kan være en rigtig god ide at booke en frisørtid til din paryk hos os, når du har brugt den i et stykke tid. Har du en fiberhårsparyk, kan vi glatte det slid ud, som den ofte kan få særligt i nakken. Vi kan løfte frisuren med damp samt rense og vaske den med professionelle salonprodukter, så dit hår bliver som nyt. Priser fra 500,- kr. Ægtehårsparykker kan vi friske yderligere op med farve og hårkur.

Turbans & Tørklæder

Kan du ikke forene dig med tanken om at gå med paryk, eller vil du gerne have noget behageligt og blødt hovedbeklædning som suplement til din paryk, så har vi et stort udvalg af turbans og tørklæder.

Vores turbans er nemme at tage på og af, og de fleste er stylet på forhånd, så du blot skal tage dem på. De er udviklet med fokus på at de skal være bløde og uden generende syninger, for at beskytte den sarte hovedbund.

Vælger du kun at købe tørklæder, kan du få en bevilling til hovedbeklædning. Bevillingen lyder i 2024 på 1.575 kr. til hovedbeklædning.

Køb turbans
Smuk mørkeblå turban fra Christine Headwear
Look Good Feel Better Logo

Toftild er både støttemedlem og sponsor

Vi har siden 2012 været Look Good Feel Better støttemedlem. Toftild er desuden frivillige på make-up-kurserne i Aalborg, Aarhus og København. Fra efteråret 2021 kan deltagerne finde et Toftild signaturprodukt i den fine make-up-taske, som de får udleveret på kurserne. Toftild bliver en del af Look Good Feel Better familien og fremover vil viden om hår, hårtab og parykker være en del af alle Look Good Feel Better kurser.

Du kan også støtte Look Good Feel Better's flotte arbejde for kræftramte kvinder. Dit bidrag er med til at hjælpe kræftramte kvinder til større velvære og selvtillid i en svær tid.

Ofte stillede spørgsmål

Hårtabet er altid afhængigt af den medicinske behandling du får. Behandlingerne er blevet mere individuelle, og det varierer meget hvilken dosis og kombination hver enkelt får, og derfor kan det være svært at forudsige noget generelt.

Erfaringen siger dog, at det ofte er efter anden kemobehandling, at hårtabet tager til. Når hårtabet først er begyndt, går det forholdsvis stærkt, og du kan opleve at tabe håret over meget kort tid, som regel en 3-5 dage. Hos andre går det mere gradvist.

Selvom du ikke taber håret, kan du opleve, at det bliver mere porøst, tyndt og tørt. Sørg for at tilføre masser af fugt og pleje til hår og hovedbund og anvend gerne milde, parfumefri produkter.

Kemoterapi påvirker cellerne i håret. Mange fortæller, at de mærker en ”myldren” og lidt kløe i hovedbunden og at de får en fornemmelse af en øm hovedbund. Det skyldes, at hårvæksten stopper og håret ”tørrer” ud nede i hårsækken. De nervecentre vi har i hovedbunden, bliver også påvirket, og derfor kan du få fornemmelsen af, at hårrødderne gør ondt. Det er en midlertidig tilstand, som forsvinder igen. Du kan lindre ubehaget ved at smøre hovedbunden med kølende creme, som f.eks. Aloe Vera.

Du kan også give dig selv en let hovedbundsmassage, når du er i brusebad. Det forbedrer samtidig blodtilførslen til din hovedbund. 

For mange fungerer det godt selv at ”tage magten” over hårtabet og klippe håret af, når det begynder at fælde. Har du langt hår, kan du forsøge dig med gradvist at klippe det kortere. Hårtabet er en meget synlig bivirkning ved den medicinske behandling, og derfor er det for mange en stor belastning.

Hvis du ved, at hårtabet er uundgåeligt, kan det være en god idé at forholde dig til de muligheder, der er for at håndtere hårtabet. Det kan være en stor udfordring at afvente, at håret begynder at falde af sig selv. Mange oplever det som en lettelse at gøre kort proces, men der findes ingen rigtige og forkerte løsninger.

Dog vil vi ALDRIG anbefale at du kronrager dig, da det irriterer hårsækkene yderligere. Der skal som minimum være 1-1,5 cm hår tilbage på hovedet.

Hos nogle kan håret begynde at vokse ud igen i den sidste del af behandlingen, men som regel begynder håret først at vokse ud igen ca. 1 måned efter behandlingen er afsluttet.

Du kan opleve, at det nye hår får en anden farve og struktur. De første hår kan være lidt krusede og krøllede. Mange kalder dem for ”kemokrøller”. De første hår kan også være lidt tyndere og finere, end du er vant til. Det ændrer sig som regel, når håret genfinder sin styrke og normale vækstcyklus. Håret vokser ca. 1 cm om måneden.

Bryn- og vippehår har ikke samme vækstcyklus som hår på hovedet og derfor mister du ikke hårene her ligeså hurtigt. Nogle mister dem slet ikke. Hvert enkelt vippehår har fx sin egen vækstcyklus, så derfor falder de som regel ikke af på én gang. Det er dog normalt, at du kan opleve en udtynding af hårvæksten på både bryn og vipper. Det er igen meget individuelt og afhænger helt af, hvilken behandling, du får.

Udtynding af bryn og vipper indfinder sig som regel senere i behandlingsforløbet, og ligesom med håret på hovedet, kommer både bryn og vipper som regel tilbage igen.

Der findes gode muligheder for at bruge make-up til at tegne bryn og vippekant op, så den manglende hårvækst ikke ses så tydeligt. Nogle bruger løse øjenvipper og vippe-extensions med godt resultat, men vær opmærksom på, at der skal være tilstrækkeligt med vipper tilbage, hvis du vil bruge den løsning. Hvis man ønsker at bruge mascara og kun har lidt vipper tilbage, er det en god ide at bruge nikkelfri mascara, så den irriterer øjnene mindst muligt. Semi-permanent tatovering af bryn og vippekant bør du først overveje, når din behandling er overstået. 

Det bedste tidspunkt er der, hvor du selv føler dig mest klar. Mange finder ro i, at beslutningen om nyt hår er taget, og at paryk og/eller tørklæde ligger klar til brug. Parykker og tørklæder findes i dag i et kæmpe udvalg, som du kan vælge ud fra.

Du kan godt prøve parykken, mens du stadig har dit eget hår. Det gør langt de fleste, men det kan betyde lidt for pasformen. Det kan være en god idé at vente til håret er begyndt at falde af, hvis du kan det, men det er ikke nødvendigt. Mange vælger at prøve og udvælge sit nye hår, og få det lagt til side, og træffe den endelige beslutning, når håret er faldet af.

En mulighed er også at vælge dit nye hår og samtidig få hjælp til at klippe det sidste hår af. På den måde får du dit nye hår samtidig med, at du for en tid skal vænne dig til, at dit eget hår ikke er der.

Du får i langt de fleste tilfælde din paryk med det samme. Parykkerne er lavet, så de er så færdige som muligt, derfor handler det om at vælge frisure, farve og størrelse og at tilklippe det nye hår, hvis det er nødvendigt. Vær opmærksom på, at det er nødvendigt at bestille tid til parykprøvning.

Hvis du er meget generet af kløe i hovedbunden, kan det skyldes varme og svedproblemer. Det kan også skyldes affaldsstoffer fra den medicinske behandling. Op mod 80% af kroppens varme udskilles fra issen og du sveder typisk under din hovedbeklædning – ikke igennem den. Et godt råd er at anvende en svedtransporterende og kølende bambushue under parykken. Alternativt har vi nogle rigtig gode produkter fra La Biosthetique, og flere af vores kunder har haft succes med dem. Læs evt. Pias beretning om smertefuldt hårtab ifm. kemo.

Parykken skal i udgangspunktet altid passe. I dag findes de i størrelser fra xs til xl. Det er også muligt at anvende parykken med en speciel hudvenlig dobbeltklæbende tape, hvis du har brug for, at den kan sidde ekstra godt fast i nogle situationer.

Nogle parykker har også skridsikre flader syet ind i bunden, som giver dig ekstra komfort og sikkerhed. Desuden kan du i mange parykker justere omkredsen af parykken ved hjælp af et enkelt spænde i nakken af parykken.