Parykker - et tabu der brydes

For mange kvinder er det med at bruge paryk stadig forbundet med et stort tabu. Det vil vi hos Toftild gerne gøre op med, fordi vi ved, at parykkerne i dag er langt bedre end deres rygte. Ordet får de fleste af os til at tænke på noget, der kan være lidt pinligt, fordi det ikke ligner det, det skal, nemlig dit eget hår. Mange syntes, at en paryk er et gammeldags og støvet fænomen, som kun er for ældre mennesker. Måske får du billeder på nethinden af parykker, der flyver af i blæsevejr og som er alt for store og tykke, og ikke mindst uægte at se på. Men sådan behøver det slet ikke at være.

Parykker der rykker

I dag fremstilles parykker, så de fremstår meget naturlige. Produktudviklingen på parykmarkedet rykker virkelig. De fleste er i dag håndlavede eller har et element af håndlavet, kombineret med det, der hedder et monofilament. Kort fortalt betyder det; ét hår - en knude. Her opnår man et meget naturligt udseende, og det giver illusionen om naturligt voksende hår. Du kan få din paryk med reflekser, striber og udgroninger, så farven ser helt naturlig ud. Et naturligt mix af farver giver liv. Er du begyndende gråhåret, kan du også finde det i en paryk, og endda i flere forskellige nuancer og gråprocenter. Faktisk kan du både skrue tiden tilbage og frem, i dit valg af paryk.

Kært barn har mange paryknavne

Mange parykker har i dag også en lacefront, eller en tylfront, eller en filmfront. Kært barn ….. Det allersvageste sted på en paryk er fronten. Den skal helst være usynlig og meget let. Det opnår man ved en lacefront (lad os bare kalde den det), som er et tyndt tylnet, hvor hver enkelt hår et knyttet ned i bunden og med så lav tæthed, at fronten på parykken ligner en helt naturlig hårgrænse. Det er en feature, som i dag laves i langt de fleste parykker. Lacefronten er meget velegnet til frisurer, hvor der ikke er pandehår, fordi bunden er helt transparent. Du skal være opmærksom på, at parykker med lacefront skal behandles meget skånsomt, så fronten ikke beskadiges.

Få parykstørrelsen på plads

De fleste mennesker har forskellige hovedstørrelser. Hvis du har haft en studenterhue, kan du måske huske det med at få målt din hovedstørrelse. Grundlæggende er det seks forskellige delmål på et hoved, der bestemmer, hvordan den rigtige størrelse på en paryk skal være. Men det vigtigste mål er omkredsen. I dag kan du vælge mellem parykstørrelser fra XS til XL, præcis som når du skal vælge tøj. En paryk skal sidde godt og sikkert og ikke genere, så pasformen er vigtig. Sørg altid for at få din hovedstørrelse målt korrekt, så dit nye hår sidder perfekt og er rart at bære. En paryk må ikke stramme eller sidde for løst, og den må ikke ”stå på ørerne” eller have barter, der sidder alt for langt oppe i tindingen.

Parykkens plads i panden

En paryk har sin helt naturlige placering i panden, og må ikke sidde for langt nede. Så ser det unaturligt ud. Det er en fejl mange laver, fordi man gerne vil være sikker på, at parykken sidder godt fast. Parykken finder sin naturlige balance på hovedet, når den har den helt rigtige størrelse og pasform, og når den sidder, hvor den skal, særligt i panden. Så du er godt hjulpet med den rigtige størrelse. Du kan måle afstanden fra næsetippen og op til kanten af dine bryn. Afstanden er som regel 3-4 fingres bredde. Den tilsvarende afstand skal du have fra kanten af dine bryn og op til hårgrænsen på parykken. Så kan du være sikker på, at parykken er på sin rette plads og at din hårgrænse ser naturlig ud.

Paryk med eller uden underhue?

En bambushue under parykken kan være en fordel for dig, der sveder meget. Det kan måske lyde helt forkert at komme et ekstra lag under dit nye hår, men en bambushue er meget tynd og har den egenskab, at den transporterer sved væk fra hovedbunden. Noget en paryk desværre ikke kan. En bambusunderhue kan også føles som en blødere bund mod din hud, hvis du har meget sart hovedbund. Ulempen ved en underhue er, at den let kan fjerne nogle af de gode og naturlige features ved en paryk, som f.eks. lacefronten, hvis underhuen ikke sættes helt præcist. Til gengæld fås underhuen i flere forskellige farvetoner, så den matcher din hudtype.

Paryk med eller uden tape?

Safety first! Har du det sådan, kan det være en god ide at bruge dit nye hår med paryktape. Mange parykker er i dag forsynet med klæbeflader på indersiden, som kan anvendes til at sætte tapen på. Tapen er dobbeltklæbende og let at sætte på og skifte ud. Du skal regne med at skifte din paryktape ud dagligt, men du skal kun bruge ganske lidt. Hvis din paryk ikke er forsynet med klæbeflader i forvejen, kan vi sy dem i for dig. Vi sætter dem i siderne (i barterne) og gerne i nakken også. Så kan du sætte paryktape på og danse hele natten og gå tur i modvind, uden at der sker det, som du har set på de gamle film. Dit nye hår skal nok blive siddende. Paryktape er naturligvis hudvenlig og fås i forskellige styrker og bredder.


Paryksikkerhed og antislip

Og nu vi er ved det med sikkerheden. Nogle parykker er også forsynet med antislip, som du måske kender det fra selvsiddende strømper. Det fungerer bedst efter hensigten, hvis du slet ikke har hår eller kun meget lidt hår tilbage. Ellers vil det trække lidt i det hår, der er, og det kan føles ubehageligt. Til gengæld kan anti-slip helt automatisk give dig følelsen af sikkerhed, når du bruger din paryk. Og helt uden at du skal tænke på det med tape.

Shake it! – rusk op i din paryk

For at opnå det mest naturlige udtryk i din paryk, er det en god ide at ryste den lidt, inden du tager den på. Det gælder, uanset det er en kort- eller langhårsparyk, du har valgt. Måske tænker du, at en paryk skal behandles meget forsigtigt for ikke at gå i stykker, og det gælder også, når du vasker den. Men en lille rystetur i tør tilstand inden den ryger på hovedet, får parykhårene til at falde let og naturligt og kan faktisk gøre en stor forskel for, hvor naturligt frisuren falder. En let rystetur er langt bedre en et par strøg med hårbørsten.

Powerprinsesser, pirater og parykker – findes der seje parykker til børn?

Børneparykker er en helt verden for sig. Og selvfølgelig findes de, men der er langt imellem, at de er lette og naturlige nok. Vi synes, at børneparykker skal laves af ubehandlet, ægte hår, og med en meget, meget lav hårtæthed, så de får den naturlighed og lethed, som de fleste børns eget hår har. De skal være i naturlige farver, uden reflekser og striber, så de ikke bliver for voksne i udtrykket. Hos Toftild har vi fremstillet børneparykker af donationshår i projektet ”Toftild-Love is in the Hair”. Det kan du læse meget mere om her - Toftild hårdonation

Fiberhår eller ægte hår – parykkens råprodukt

Skal du vælge fiberhår eller ægte hår i din paryk? Lad os først slå fast, at fiberhår ikke er det samme som kunsthår, syntethår elle nylonhår. Den hårfiber, der bruges i parykker i dag, er en patenteret, teknisk udviklet fiber, som er lavet, så den ligner ægte hår mest muligt. Den smelter ikke, men kan dog ikke tåle varme. Så vælger du en fiberhårsparyk, skal du være opmærksom på, at den ikke tåler føntørrer og krølle- eller glattejern. Til gengæld har du aldrig en dårlig hårdag, når dit nye hår er i fiber. Parykken skal vaskes i koldt vand, og det betyder, at den har præcis samme firsure, som inden du vaskede den, når den er tør. Det er en kæmpe fordel og meget let at håndtere i dagligdagen. En paryk i ægte hår kan være en stor fordel, hvis du har halv- eller hellangt hår. Så undgår du det tydelige mekaniske slid, der opstår, når parykken kører mod skuldrene eller kraven eller ryggen, som du ville have fået i en fiberhårsparyk. Ægte hår kan du krølle, glatte og farve (men helst ikke lysne). Og vaske som du ville vaske dit eget hår. Ægte hår har ofte en lidt længere holdbarhed end fiberhår. For nogle op til 4-6 måneder længere.

Alt har sin parykpris

Hvad koster en paryk?  Det kan være lidt ligesom at spørge, hvad koster en bil? Det kommer an på, om du vil have en Fiat eller en Volvo. Kort fortalt starter priserne fra ca. 2.500,- og kan ende i svimlende 25.000,-, men så er vi også i hver sin ende af skalaen. Langt, ægte hår er dyrt, så meget af parykprisen bestemmes af hårkvalitet og længde. Men også af parykkens mondur (parykbunden) herunder om den f.eks. er håndlavet eller maskinlavet. Generelt ligger fiberhårsparykker på priser fra 3.500,- og op til 7.500,-. Ægtehårsparykker fra 5.500,- og op til 25.000,-. De dyreste er ofte speciallavede i ubehandlet, europæisk hår.

Pimp din paryk

Hvad enten du bruger paryk i fiberhår eller ægte hår, har du altid mulighed for at style den. Mange parykbrugere kan være vant til at tænke i begrænsninger og ikke i muligheder, og det er ærgerligt, for det er ikke nødvendigt. Bruger du paryk i fiberhår, skal du passe på med varme, men du kan stadig bruge hårspænder, klemmer, hårbøjler og hårbånd. At lave en fletning, en knold eller en lav hestehale er også en mulighed, hvis du har paryk med langt hår. Der findes fiberhår, som kan tåle op til 160 graders varme, og her har du mulighed for at bruge dine varmejern til at lave krøller eller glatte håret. Med ægte hår har du flere muligheder, og her kan du også bruge hårmousse og hårlak, fordi du kan vaske det ud igen med varmt vand. Vær altid påpasselig med ikke at bruge for mange, stærke produkter i din paryk, da de kan skade monduren (parykbunden).

Parykpleje, vask og puddertips

Plejen af dit nye hår afhænger altid af den hårkvalitet, din paryk er lavet af. Du får altid en grundig vejledning i, hvordan du bør vaske dit nye hår. Du kan finde  Toftilds plejevejledninger her. Grundreglen for fiberhår er vask i koldt vand, lufttørring og ingen hårlak og kun ganske få produkter, men gerne lidt fiberolie hver dag. Et god tip til din fiberparyk, hvis du synes, den skinner lidt for meget, er at spraye en lille smule hårpudder eller tørshampoo på parykken. Så er det no-shine in no-time. Grundreglen for ægte hår er vask i varmt vand, føntørring engang imellem, gerne fladjern, og masser af balsam, leave-in-conditioner og hårmaske en gang om ugen. En toningsfarve er mulig. Bruger du en paryk med en blanding af fiber og ægte hår, kan du gøre næsten som med en 100% ægtehårsparyk, men dog kun varme op til 160 grader. Og ingen farve.

En paryk eller bare nyt hår ?

Mange synes, at ordet paryk er forbundet med alt for mange fordomme og myter, så vi foreslår, at vi kalder det dit nye hår. I virkeligheden er det jo egentlig bare det, det er.

← Tilbage til blog