Hvad er trikotillomani?

Trikotillomani er en psykisk lidelse, der er beslægtet med tvangslidelser, også kaldet OCD. Det er en tilstand, hvor en person har en uimodståelig trang til at trække sine egne hår ud. Det kan både være hår fra hovedbunden, øjenbrynene, øjenvipperne eller andre områder af kroppen. Udtrækning af hårene kan føre til forskellige grader af hårtab, hvilket kan være psykisk og følelsesmæssigt belastende.

Navnet "trikotillomani" stammer fra de latinske ord "trich" (hår) og "tillomania" (trækkes ud). Nogle kalder det også for ”hårudtrækningsforstyrrelse” eller ”tvangspræget hårplukning”.

Kvinde der lider af hårtabssygdommen trikotrillomani

For nogle personer forekommer tilstanden i perioder eller ifm. bestemte aktiviteter. Nogle plukker kun hår, når de er stressede eller oplever angst. Andre plukker hår, når de fx slapper af foran fjernsynet eller sidder med deres telefon. Generelt foregår hårudtrækningen kun når man er alene, og man forsøger at skjule det for omverdenen.

Hvad er symptomerne på trikotillomani?

  • Du bliver ved med at trække hår ud fra det samme område. Oftest fra hovedbund, øjenbryn eller vipper, men det kan også være andre områder på kroppen.
  • Du får følelsen af spænding inden du trækker hår ud
  • Du føler en tilfredsstillelse eller lettelse, efter du har trukket hår ud.
  • Spiser noget af eller hele det udtrukne hår.
  • Leger med det udtrukne hår eller gnider det mod ansigtet.
  • Oplever mærkbart hårtab.
  • Har områder med forkortet hår eller skaldede områder.

Hvordan får man konstateret trikotillomani?

Oftest skal man forbi en hudlæge, for at få vurderet områderne med hårtab. Det skyldes, at man skal sikre sig, at hårtabet ikke har en anden årsag. Først når alle andre sygdomme er udelukket, stilles diagnosen trikotillomani. 

Følger af trikotillomani

Ved konstant at trække hår ud fra det samme område, kan der dannes ar, infektioner og andre skader på huden på det specifikke område. Det kan gå ind og ødelægge hårsækkene og kan have en permanent påvirkning på hårvæksten i området.

Behandling af trikotillomani?

Trikotillomani er ikke bare en dårlig vane, det er en reel psykisk lidelse, og det er svært at kurere uden behandling. Det er forskelligt, hvordan man behandler folk med trikotillomani. For nogle hjælper det med psykoterapeutisk behandling, for andre hjælper det med en blanding af terapi og medicin og andre igen lærer at leve med det.

Dem der er plaget af deres hårtab som følge af trikotillomani, kan finde ro i at anvende alternativt hår, for at skjule de bare pletter for omverdenen. Hos Toftild oplever vi ofte, at det har en præventiv virkning at bruge paryk, hair topper eller individuelt tilpassede hårdele, når man har trikotillomani. Ganske enkelt fordi, den følelse man får ved at trække hårene ud, ikke opstår, hvis man gør det i en paryk eller hårdel. Trangen falder, og på sigt minimeres eller forsvinder impulsen til at trække hårene ud.

Alt efter omfanget af hårtabet kan vi hjælpe med enten en paryk, en hair topper eller en hårdel, som er tilpasset efter skabelon. Som oftest er der tale om et eller flere mindre områder på hovedet, som kan klares med en individuelt tilpasset hårdel, som sættes fast med enten dermatologisk tape eller lim.

Skal vi hjælpe dig?

Hvis du har fået konstateret trikotillomani eller lider af bare pletter, og ønsker vores hjælp til at dække det, så er vi kun en mail væk. Send en mail til lise@toftild.com, hvor du beskriver dit hårtabsmønster, og hvilken Toftild afdeling du ønsker at besøge. Vedhæft gerne et par billeder af dit hårtab. Så vender Lise Toftild retur med sin vurdering af mulige løsninger samt et prisoverslag. Hvis det har din interesse, finder I sammen en tid, hvor du kan komme ind til en fysisk konsultation i en af vores tre afdelinger i enten Aalborg, Aarhus eller på Frederiksberg. En fysisk konsultation koster 350,- kr. Vær opmærksom på, at der kan gå op til 7 hverdage, før du får svar. Din billeder slettes efter endt evaluering i henhold til GDPR.


Tilskud til hår

Hvis du har fået en diagnose på dit hårtab, om det er trikotillomani, alopecia eller en anden sygdom der forårsager varigt hårtab, så kan du søge kommunen om tilskud til mere hår. Du ansøger kommunen på borger.dk under ”Ansøg om kropsbårne hjælpemidler”. Lise Toftild kan vejlede dig i proceduren.

← Tilbage til blog